dijous, 4 de març de 2010

Comunicat de la comissió de les Festes Majors Alternatives de Cerdanyola del Vallès sobre la situació actual


Què són les Festes Majors Alternatives?


Fa deu anys que un seguit de col·lectius i entitats de base de Cerdanyola organitzem les Festes Majors Alternatives del Roser de Maig i dos anys que organitzem la Festa Major Alternativa de Tardor. En aquests deu anys, el projecte d'organitzar des de col·lectius de base unes festes alternatives a les de l'ajuntament, sense afany de lucre, partint d'altres models d'oci i que tractessin temàtiques polítiques i socials s'ha consolidat. En aquests deu anys, l'organització de les FMA de Cerdanyola s'ha mantingut fidel als principis d'autoorganització, d'autogestió i de transformació política i social.

En tot aquest temps, l'ajuntament ens cedia l'espai i un seguit de material bàsic (escenari, cuba d'aigua i generadors). Si bé és cert que cada any hem intentat caminar cap a la plena autosuficiència i deixar de dependre de l'economia de l'ajuntament (que en definitiva és la dels ciutadans) no hem aconseguit arribar-hi. L'ajuntament, encara que les xifres no siguin oficials, va deixar a les festes de l'any passat material valorat en 8.000e.

Què proposa l'ajuntament?

Enguany, al·legant la manca de presupost econòmic, se'ns ha proposat que entrem a l'Espai Jove que organitza l'Ajuntament dins de les Festes Majors. Aquest Espai Jove serà a la zona esportiva de Can Xarau, sense límit horari, i l'organització serà oberta a qualsevol col.lectiu, entitat o bar que vulgui fer-hi alguna activitat. En aquesta comissió hi haurà també un tècnic de l'ajuntament.

Per què no volem participar a l'Espai Jove de l'ajuntament?


Les FMA no volen participar en aquest espai jove, i els motius són diversos. Per començar, el nostre públic no és només el jovent del poble, com tampoc ho són els membres de la organització. Sobre aquest fet ja ens vam posicionar l'any passat, quan vam passar de dependre de la regidoria de cultura a la de joventut. Per altra banda, no creiem en aquest model de gestió de l'espai jove i ens volem mantenir com el que som: un espai autoorganitzat, que forma teixit social, que fomenta les relacions humanes i no comercials.

Se'ns ha criticat en diverses ocasions que l'organització de les FMA no és oberta. És un argument enverinat. La organització de festes és oberta a qui vulgui participar-hi, però no és oberta a tothom. I per què? Doncs perquè no volem dinamitar els nostres principis de lluita i transformació social. De les últimes temàtiques tractades a les festes alternatives, com són el rebuig al centre direccional, a la destrucció del territori, a l'especulació immobilària o a la violència política, quines haguessin sobreviscut o quines s'haguessin tractat si hi haguessin hagut partits polítics o depèn de quines organitzacions? O si s'haguessin fet a través de l'ajuntament? Les FMA són una organització oberta, però no podem acceptar treballar amb qui ha proposat el centre direccional o amb qui es nega a buidar els abocadors.

Què respon l'ajuntament?

Les FMA hem dit a l'ajuntament que no participarem en l'espai jove i que ens digui en quin espai podem fer les festes alternatives. Com que l'argument que se'ns ha donat per no fer les festes és econòmic, hem dit que farem les onzenes festes sense la seva col·laboració econòmica. Però l'ajuntament no es mou de la seva posició: o fem les festes a l'espai jove o no les fem, o les fem en altres dates. Però nosaltres no volem celebrar el nadal a l'agost. Realment perquè l'ajuntament no ens vol deixar fer les festes altrernatives?

Els motius reals

El pressupost gastat en les festes alternatives, no és el problema perquè ja hem dit que ens en feiem al càrrec.

El problema és que les seves festes no funcionen

El problema és la lluita de transformació política i social que portem a terme a les FMA

El problema és el model d'oci i de cultura pel qual apostem

El problema és que en onze anys s'ha demostrat que el nostre model funciona


No els agrada que fem lluita política ni que lluitem per la transformació social.

No els agrada que es posi en entredit el seu model d'oci i de cultura, allunyada de les inquietuds de la gent, i de vegades elitista i de pagament

No els agrada que seguim funcionant autoorganitzadament, perquè posem en entredit la seva organització, que gasta molts més recursos que nosaltres i té menor poder de convocatòria.

No els agrada que les FMA funcionin i triomfin, perquè ens constituïm en exemple de funcionament al marge de les institucions


Fa cinc anys que l'ajuntament intenta acabar amb les FMA. Ho han intentat enviant-nos ben lluny, en sòrdides esplanades, canviant-nos el lloc el dia abans de festes, posant-nos tot tipus de traves burocràtiques, marejant-nos en reunions inútils... Pensaven que com més lluny ens enviessin, més possibilitats tindriem de fracassar. I no ha sigut així. Quedem perplexos quan ens diuen que l'Espai Jove serà al pavelló municipal, després d'anys i anys demanant-lo. Quedem perplexos quan ens diuen que l'Espai Jove no tindrà límit horari, quan sempre ens presionen amb l'hora d'acabada de les activitats al·legant problemes amb els veïns. El pavelló, tot i ser un espai tancat, també molesta els veïns. No entenem aquesta arbitrarietat. I si ens donen un lloc allunyat del centre de Cerdanyola, ho entendrem com un nou intent d'acabar amb les FMA.

Volen carregar-se les festes altenatives de Cerdanyola. D'exemples en tenim molt a prop: ho van intentar a Sabadell, ho van aconseguir a Terrassa. Però és un fet que les festes alternatives segueixen creixent i triomfant arreu del territori.

Conclusions

Exigim que l'ajuntament ens cedeixi l'espai públic on fer les onzenes festes alternatives, i així, poder celebrar la festa major a la nostra manera i d'acord amb les nostres conviccions. Perquè hi tenim dret.

Finalment, volem denunciar públicament les actituds i l'ètica professional d'un tècnic de drets civils, Vicenç Coscollà de Arriba. Aquest tècnic va fer públics els noms de membres de la comissió de les FMA, les converses portades a terme en una reunió privada i va donar una visió personal de les FMA a la presentació pública de la nova regidora de joventut. Qüestionem l'alçada moral d'aquest personatge pagat per tots els ciutadans i ciutadanes de Cerdanyola, i la poca professionalitat d'un funcionari que s'excedeix en l'exercici de les seves funcions. Demanem a l'ajuntament que prengui les mesures pertinents per tal que els funcionaris públics es dirigeixin als ciutadans de Cerdanyola amb el respecte que es mereixen.

3 comentaris:

Assignment Help Online ha dit...

Your struggle to write a management essay is about to end as far here you are introduced to a service provider who is able to provide the best management essay help. With 10+ years of experience in the academic assignment writing industry, GlobalAssignmentExpert has created an improved management essay writing service to offer exceptional levels of professionalism and standard.

boxes packaging ha dit...

We at PackagingNinjas try our best to create strong and long-term relationships with our clients. Grab appealing, charming, and fascinating Hair Extension Boxes at PackagingNinjas. Order now and get astonishing offers with free shipment.
Presentation Boxes
Cream Boxes
Custom Soap Boxes

Unknown ha dit...

Skilled gurus. We employ the service of only professionals who know their occupation. The group of excellent professionals is ready to assist with your homework and https://paysomeonetowritemypaper.net/ deliver clients with terrific papers for their requirements. Our enterprise is aware how to satisfy your assignment at the optimum degree.